zondag 3 november 2013

Een eclectisch weekendje weg

We hebben er weeral een weekendje weg opzitten na de eerste week vrijwilligerswerk. 

Die eerste week tussen de kleintjes van La Tortuga Verde, de Montessori-kleuterschool waar ik mag meehelpen in het klasje waar de kindjes Engelse les krijgen (ja, al zeer vroeg!), is heel goed meegevallen. Ik heb donderdag ook naast het helpen/assisteren van de juf, zelf een activiteit mogen ineensteken. Ik heb toen gekozen voor het aanleren van 'The Wheels of the Bus ...' met bijbehorende bewegingen en het knutselen van een eigen bus uit papier. Het was heel fijn dat de kindjes het zelf leuk vonden. Opzet geslaagd, om het zo te stellen! :)

We hadden beslist twee uitstappen te combineren in één weekend: naar La Fortuna en naar Monteverde. Ons werd verzekerd dat het perfect mogelijk was dat te doen zonder gestresseerd van het één naar het ander te hollen MAAR de praktijk heeft ons geleerd dat goedbedoeld advies niet steeds veel waarheid bevat.

We vertrokken vrijdagochtend met de bus. Omdat het niet mogelijk was om op voorhand busticketjes te kopen, moesten we er 45 minuten op voorhand zijn. In ons geval was dat 5u30 's morgens. Nuja, hier ben ik steeds vroeg wakker dus daar zat ik niet meteen mee. 
De busreis ging goed vooruit, we hadden een tussenstop waar we iets konden drinken en af en toe stapten er nieuwe passagiers op voor een kortere of langere tijd. Reisbussen of lokale bussen, het is hier een beetje een mix van de twee steeds ...
Bijna op het einde van de 5 uur durende reis naar La Fortuna deed zich onverwacht en ongewild iets voor: m'n achterbuur bleek toch niet zo goed tegen het fruitsapje te kunnen dat ze even daarvoor had opgedronken (ze zat ook op de laatste rij ...) en achter mij hoorde ik een redelijk vies geluid van splashend fruitsap. Ik had het ongeluk dat de grond afhelde en dat m'n rugzak jammer genoeg op de weg lag die haar maaginhoud aflegde. Ik wist al wat m'n eerste werkje was dat ik zou moeten doen bij aankomst :p

La Fortuna is de plaats waar je Volcan Arenal kan bewonderen. Het is een vulkaan die tot voor kort nog actief is geweest maar nu even ingeslapen is. We besloten een tour met gids te doen van 3 uur om de omgeving te verkennen. Na de hike zouden we kunnen genieten van een warmwaterrivier. Klonk zeer, zeer aanlokkelijk!
Met onze bikini al aan begonnen we te trekken door het bos maar hoewel de gids ons 'beloofd' had dat er geen regen zou vallen, bleken de weergoden niet goed gezind en de regen viel met bakken uit de lucht. Zoals je ziet op de foto waren we totaal niet voorbereid:

voor de hike ...

en na ...

We hebben wel een paar zeer mooie dingen gezien tijdens onze tocht, afgezien van de pracht van het regenwoud op zich:

een nest wespen?!?


bladsnijdermieren in actie


een toekan in de boom


de lens van een telescoop helpt soms!

een nest wespen?!?

Daarna zouden we dus nog gaan zwemmen in een rivier die natuurlijk (door de vulkaan) was opgewarmd tot 38°C. Na een beetje duw-en-trekwerk lukte het onze kleren uit te doen (natte lange broeken zijn NIET aan te raden!) en te verschijnen in bikini en op blote voeten in het midden van de weg. Ja, het was de enige mogelijkheid: in het donker, met de zaklamp moesten we via de weg naar beneden naar de rivier. Buiten een lichte geur van rotte eieren was het super-superaangenaam! Zeker na zo'n tocht door de jungle in de regen was het heel erg leuk je in het warme water te leggen. En hoe ziet dat er dan uit, 5 meisjes op straat in de regen en in bikini? Wel, zo:


We waren wel moe na zo'n gevulde dag in La Fortuna. De volgende dag moesten we weer de bus en de boot op dus vroeg gaan slapen was de boodschap.

De volgende dag bleek echter dat de eerder aangekondigde 2 en een half uur durende tocht naar Monteverde iets langer duurde dan we verwacht hadden: we hebben niet minder dan 4 uur en half gereisd (van 8u30 tot 13u)! 
Moe dat we waren na zoveel transport ... En dat maakte dat onze plannen veel te doen in Monteverde - een prachtig nevelwoud, overigens - een beetje in het water zijn gevallen. Daar kwam nog bij dat Kathrin ziek was geworden (soort van buikgriep) en daarom hebben we het rustiger aan gedaan. We komen nog wel eens terug naar Monteverde om het ten goede te beleven maar zaterdag hebben we het gehouden bij een 3 uur durende koffie-chocolade-suikerriettour. Ja, het was even lekker als het klinkt. We hebben constant dingen gekregen om te proeven: verse koffiebonen, net geplukt (zoet); vers geplukte cacaobonen, net uit de vrucht (precies lychees); gebrande koffiebonen (knapperig en bitter); gefermenteerde en gedroogde cacaobonen (precies hazelnootjes); gemalen cacao met suiker (echt pure chocolade); de warme chocoladevariant (zeer lekker). Daarna m; suikerriet om op te sabbelen (zoet!) en zelfgemaakte dulce de caña (karamel van opgekookt sap van suikkerriet). Daarna mochten we ook nog genieten van verse tortilla's gevuld met een groenten en vleesmengsel, koffie voor de liefhebbers en suikkerrietlimonade. Een culinaire verwentocht eigenlijk ^^ ik in actie met de karamel


buiten op de plantage met een wandelende tak op m'n hoofd

en een beginnende zonsondergang na de regenbuien

We hebben een mooi weekend achter de rug maar het kon allemaal wat aangenamer en rustiger als we niet per se de twee bestemmingen hadden willen combineren. Een ideetje voor later: ten volle genieten van elke bestemming = 1 per weekend ;)

Vanavond heb ik nog een blik kunnen werpen op het wijkfeest voor de patroonheilige San Rafael: een gezellige kermissfeer maar ik ga vroeg slapen, morgen alweer een drukke dag voor de boeg!


Hasta luego!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten