zaterdag 28 september 2013

Pas aangekomen

Ik ben aangekomen! Mijn dag bestond vooral uit reizen en me settelen in het gastgezin dus daar zal ik ineens al wat over zeggen:


ik in Zaventem

Na een lange, lange reis met het vliegtuig (eerst 2 uur en half naar Madrid en dan overstap naar San Jose om 11 uur later (!) aan te komen in de hoofdstad van Costa Rica. Het was geen superleuke reis, het duurde lang om zo alleen te vliegen en dus geen conversaties te hebben die verder gaan dan: ‘Cette siège, c’est occupée?’ of ‘Chicken breast or vegetable lasagna for lunch?’ en op de één of andere manier had ik ook een Belgische verkoudheid opgeraapt op het laatste nippertje waardoor ik de héle vlucht heb moeten niezen en snuiten en heb moeten negeren dat m’n keel dik werd. Gelukkig had ik de luxe om in de middengang te zitten, alleen. Dat betekende dat ik meestal gewoon 4 opeenvolgende zeteltjes had om me in te leggen (da’s redelijk comfortabel als je die harde seat belts en niet helemaal omhoog gaande armsteuntjes wegdenkt :p). Soms kreeg ik gezelschap van een vrouw of man of een kindje. Die zullen ook wel gedacht hebben dat meer dan één stoel aanlokkelijk was.
In flight entertainment was nog wel goed. Buiten de rotverwende businessclass mocht niemand zelf aan film- of muziekselectie doen dus het was afwachten. De weg naar Madrid werd opgeluisterd door klassieke muziek en de langere vlucht had na een zeer raar samengesteld overzicht van nieuws, sport en rode lopermomenten van Scarlett Johannsen en Brad Pitt The Great Gatsby, Monsters University (2 x) en The Curious Life of Benjamin Button (3/4 want dan gingen we landen). Kon slechter dus ;)
Het eten was jammer genoeg niet zo lekker. British Airways deed beter (de vlucht naar India kreeg ik kip curry en vegetarische wraps) en dat zou je toch niet zeggen als je weet dat de Spaanse keuken me meer ligt dan die van de Engelsen :p Ik heb wel veel gegeten, vaak gewoon uit verveling natuurlijk maar toch heb ik zowel de vegetarische lasagna - waarvan een derde tot de helft van het bakje gewoon bechamelsaus bleek te zijn - gecombineerd met een slaatje (met garnalen waarvan ik niet weet wat hun nut was, zeker niet in combinatie met een verdwaald stukje droge ananas; het stukje ROZE cake; de drielagige sandwich met kaas en gedroogde ham; het broodje met kipfilet en kaas en alle soorten drankjes die ze uitdeelden toch maar opgegeten en -grdronken. 


Het heerlijke vliegtuigeten ^^


Ik ben aangekomen met zicht op de bergen en opvallend weinig zon. Ik vreesde al dat het hier koud zou zijn (ook al is het volgens alle informatie die ik had tropisch …) maar het is dus regenseizoen (invierno zoals ze het hier noemen, winter dus) en dat betekent veel bewolking, regenbuien en een vochtige warmte. 
Ik werd opgehaald aan de luchthaven door iemand van de school waar ik Spaanse les zal krijgen. Het toeval wilde dat net op hetzelfde moment een ander meisje (van exact mijn leeftijd) werd opgehaald. En wat bleek? Ze is van België, Wallonië. Aquelina heet ze en ze is geadopteerd uit Guatemale, vandaar haar naam. Ze heeft Nederlands gestudeerd dus dat was toch even 'bye bye taalbarrière!'. Zij en ik zitten in een gastgezin waarvan de gastmoeders vriendinnen zijn en ongeveer anderhalve kilometer van elkaar wonen. Nummers meteen uitgewisseld dus.

Ik ben dan afgezet bij m'n gastgezin. Dat bestaat uit twee oudere mensen: Cecilia en Carlos, enorm lieve mensen die me met handen en voeten alles duidelijk proberen maken want ze kunnen echt geen Engels. Ik kreeg meteen m'n kamertje aangewezen en ik denk dat ik het hier wel naar m'n zin zal hebben. Het is klein maar heel knus, ik heb een spiegel, een tafeltje, een nachtkastje, kadertjes aan de muur, een bed (uiteraard) en een heel grote kleerkast waar m'n spullen in verdwalen. De Libelle, Botje en veel fotootjes van thuis :)

Ik had dan wel gegeten op het vliegtuig en ik had eigenlijk absoluut geen honger meer maar m'n gastmama had speciaal voor mij (zij en Carlos zijn momenteel naar een familiefeestje in de buurt) een groentenlasagna gemaakt en alsof dat al niet super genoeg was, had ze zelfs voor m'n eerste dag een Costa Ricaanse spcialiteit klaargemaakt: platanos maduros, gebakken bakbanaan met kaas. De smaak is zoetomdat het wat gekarameliseerd is maar door de kaas heeft het een speciale zoute toets. Het was allebei erg lekker maar ook wel een beetje zwaar. Ik heb dus nu al moeten zeggen dat één stuk van elk zeker genoeg was. 

Morgen is het zondag. Zondagen zijn de dagen waarop ik voor mezelf moet instaan, de dagen waarop de gastfamilie geen maaltijden hoeft te voorzien ook. Maar omdat het m'n eerst echte dag is, hebben carlos en Cecilia al gezegd dat we wel sdamen zullen eten. Om 8 uur heb ik m'n ontbijt al en ik mocht nu al kiezen of ik koffie of thee wilde. Ik koos voor thee en dan kwam de vraag: negro o con leche? Euhm ... negro dan maar, maar Cecilia gaat me blijkbaar thee met melk leren drinken. Wordt dus vervolgd ^^

Het is nu 2u28 Belgische tijd maar slapen ga ik nog even uitstellen, ik loop 8u achter en ik zal anders wel héél vroeg naar plaatselijke normen wakker worden!

Zo, dit was m'n eerste dag. 

Buenas noches iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten